Jaki wybrać projekt kuchni?

Kuchnia to pomieszczenie trudne do zaaranżowania, gdyż użytkownicy chcą uzyskać efekt, który zapewniłby funkcjonalność, przytulny wygląd, ale także wygodne i dobrze rozplanowane przygotowywanie posiłków. Z tego powodu aranżację kuchni warto rozplanować jeszcze przed rozpoczęciem prac i stworzyć konkretny projekt. Zawsze można zainspirować się kuchennymi inspiracjami udostępnionymi w internecie.

Od czego zacząć urządzanie kuchni?

Przy planowaniu wyglądu kuchni warto zacząć od rozrysowania dokładnego planu pomieszczenia. Można tego dokonać na zwykłej kartce papieru lub w programie graficznym. Nawet na takim planie trzeba zaznaczyć wszystkie gniazdka elektryczne oraz odpływy. Warto ustawić sprzęt AGD zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka powinny być wierzchołkami trójkątów, aby poruszać się po kuchni w trakcie przygotowywania posiłków w sposób ergonomiczny. Dopiero opracowanie wstępnego projektu kuchni pozwala na planowanie kolejnych aspektów jej aranżacji.

Dla kogo projekty kuchni na jednej ścianie? Informacje

Kuchnia na jednej ścianie to rozwiązanie, które chętnie wybierają miłośnicy sztuki kulinarnej oraz właściciele małych mieszkań, którzy chcą oszczędzić przestrzeń. Kuchnia na jednej ścianie zapewnia sporą powierzchnię do przygotowywania posiłków, a jednocześnie nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Do wyzwań zalicza się wyzwanie, aby pomieszczenie nie wyglądało monotonnie. Kuchnia jednorzędowa to aranżacja, gdzie wszystkie urządzenia oraz powierzchnia robocza znajdują się na jednej ścianie. Projekt taki jest idealny dla małych, ciasnych pomieszczeń, ale także dla większych aneksów, których właścicielom zależy na minimalistycznym stylu. Ustawienie wszystkich mebli kuchennych wzdłuż jednej ściany powinno być zarówno funkcjonalne jak i estetyczne. W kuchni jednorzędowej nie jest możliwe zastosowanie zasady trójkąta roboczego, który w takiej kuchni przekształca się w linię, a jedynie zachowuje się odpowiednie odległości między lodówką, zlewem i kuchenką(łączna odległość nie powinna przekraczać 7 metrów. Pomiędzy poszczególnymi urządzeniami powinny znaleźć się blaty robocze(główny powinien mieć ok. 80 cm szerokości i 30–40 cm głębokości). Pomimo układu na jednej ścianie, wciąż istnieje możliwość zabudowy dolnej oraz górnej. Wystarczy odpowiednio wykorzystać możliwości, jakie dają meble. Wiadomo jest, że im więcej szafek w kuchni tym łatwiej jest przechowywać artykuły niezbędne w kuchni. Mając do dyspozycji bardzo ograniczoną przestrzeń warto zrezygnować z górnych szafek, które mogłyby zdominować całe wnętrze. Do zalecanej praktyki zalicza się wybór mebli w jasnych kolorach. Fronty szafek powinny być w kolorach bieli, beżach lub szarościach, co da efekt optycznie większego pomieszczenia. Kolejnym ważnym elementem projektu kuchni na jednej ścianie jest oświetlenie, gdyż im kuchnia jaśniejsza, tym bardziej przestronna się wydaje. Kuchnia jednorzędowa to najmniej funkcjonalny i najtrudniejszy do urządzenia projekt według projektantów. W przypadku kuchni na jednej ścianie warto zrezygnować z dekoracji, które tylko ją zagracą i ograniczą i tak małą powierzchnię. Jeżeli do dyspozycji mamy tylko pomieszczenie pozwalające na urządzenie kuchni na jednej ścianie warto zastosować takie wskazówki jak:

  • odpowiednie stosowanie zasady trójkąta roboczego w kuchni,
  • ustawienie mebli kuchennych wzdłuż jednej ściany;
  • rezygnacja z górnych szafek;
  • wybór jasnych kolorów mebli,
  • warto oświetlić wyłącznie jedną roboczą strefę(neutralne światło o temperaturze barwowej w zakresie 5000–6000 K),
  • ostrożnie z dekoracjami.

Stosowanie powyższych wskazówek pozwala maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, a układ jednorzędowy pozwala wygenerować dodatkowe miejsce na wyspę, strefę jadalną lub wypoczynkową, jeśli umożliwia to jej rozmiar.